
Virtuele bedrijfsbezoeken
Het onderwijs is in snel tempo aan het ‘virtualiseren’. Een belangrijk – Zeeuws – instrument om leerlingen te helpen bij hun profielkeuze is niet meer toegankelijk: bedrijfsbezoeken. Als alternatief zijn de ‘virtuele bedrijfsbezoeken’ ontwikkeld.
In samenwerking met representatieve bedrijven uit verschillende sectoren zijn er korte video’s (circa 4 minuten) ontwikkeld die een goed beeld geven van het werk in deze branches. Voordeel is dat we nu ook een beeld kunnen geven van het hele productieproces, van ontwerp via inkoop tot en met de productie. Daarbij komen ook de verschillende functies en opleidingen en opleidingsniveaus in beeld.
Aangevuld met lesopdrachten (voor bovenbouw po, onderbouw vmbo en havo/vwo) en gastlessen krijgen de leerlingen toch een inkijkje in de keuken van het bedrijfsleven. De komende periode zullen ook andere sectoren worden toegevoegd aan het aanbod.
Logistiek
Huis van de Techniek, in samenwerking met Supermaritime, Omoda, Pontes Scholengroep, Lodewijk College, Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, dare2share en Provincie Zeeland.
Procestechniek
Huis van de Techniek, in samenwerking met DOW, Yara, Cargill, Rosier, Trinseo, Elopak, ICL-IP, Industrieel Museum Zeeland en Provincie Zeeland.
Metaal
Huis van de Techniek, in samenwerking met Hanse Staalbouw, Nemag, Pontes Scholengroep, Lodewijk College, Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en Provincie Zeeland.
Bouw
Huis van de Techniek, in samenwerking met Aannemingsbedrijf Fraanje, Bouwmensen Zuid-West, VO Zeeuws-Vlaanderen, Techniekhuis en Provincie Zeeland.
Energietransitie
Huis van de Techniek, in samenwerking met Waterschap Scheldestromen, Orstad, Vroon, Pontes Scholengroep, Lodewijk College, Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, Provincie Zeeland en Jetnet/Technet.
Mobiliteit & Transport
Huis van de Techniek, in samenwerking met Vervaet, Arentis, Pontes Scholengroep, Lodewijk College, Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en Provincie Zeeland.
Zeevaart
Het programma Klaas kan alles (NPO).
Zeevaart
Het programma Klaas kan alles (NPO).
Zeevaart
Het programma Klaas kan alles (NPO).
Lesopdrachten algemeen
Gastlessen
Naast het grote aanbod aan gastlessen is er een specifiek aanbod ontwikkeld als ondersteuning bij de profielkeuze. Onderstaand staat per aanbod een korte beschrijving van de activiteit alsmede een link voor het maken van een afspraak. Wanneer het contact niet tot stand komt svp contact opnemen met Huis van de Techniek via info@huisvandetechniek.nl.

Paree B.V.
Sector: Elektro
Gastles: Schakelingen
Inhoud:
Doe-activiteit: De leerlingen gaan aan de slag met een stroomkringopdracht. In een kring verbinden ze draden via een lasdop en laten met de schakelaar een ledstrip branden.
Beschikbaarheid: In overleg beschikbaar.

Techniekhuis
Sector: Bouw en Techniek
Gastles: Techniekhuis
Inhoud: De gastles bestaat uit een presentatie (wie en wat is het Techniekhuis), een film, entertainment en een leuke doe-activiteit.
Doe-activiteit: Een leuk bouwwerkje maken.
Beschikbaarheid: In overleg beschikbaar.

Liftal Hijstechniek
Sector: Inspectie hijsmiddelen maritiem / Industrie
Gastles: De maritieme wereld van Liftal
Inhoud: Een presentatie over wie wij zijn en een doe-activiteit passend bij de leeftijd van de leerlingen.
Doe-activiteit: Een tekening lezen en begrijpen, maar ook kunnen uitleggen aan klasgenoten.
Beschikbaarheid: In overleg beschikbaar (max. 5x).

Techintrest
Sector: Diverse bedrijven, zie ook www.techintrest.nl.
Gastles: Gastlessen op diverse vakgebieden.
Inhoud: De gastles bestaat uit een presentatie, een film, entertainment en een leuke doe-activiteit.
Doe-activiteit:
Beschikbaarheid: in overleg beschikbaar.

Huis van de Techniek
Sector: Automatisering pneumatic
Gastles: Automatisering Mechatronica
Inhoud: Grondbeginselen van pneumatic en besturing met demo.
Doe-activiteit: De leerlingen zelf met pneumatische cilinders laten werken met een aantal proefjes.

Beschikbaarheid: Beperkt.

Huis van de Techniek
Sector: Procestechniek
Gastles: Werken in de procestechniek, voor po en vmbo
Inhoud: In Zeeland vinden we meerdere grote bedrijven die actief zijn in de procestechniek. Bekende namen als Dow, Trinseo, Elopak, Yara, Rosier, ICL-IP en Cargill maken producten die over de hele wereld gaan. Die producten worden door Zeeuwse mensen gemaakt. Met behulp van het filmpje en opdrachten laten we voorbeelden zien van producten van deze bedrijven.
Doe-activiteit: De les is doorspekt met eens reeks van kleine proefjes: winegum, vla (Cargill), Trostomaten en Dove zeep (Yara), je matras (ICL-IP), korrels bekijken (Rosier), de plastic korrels van (Trinseo), wonderkorrels (Dow). Als slot maken de leerlingen hun eigen frisdrank). Zie ook de lesopdracht.
Beschikbaarheid: op afspraak
Online kennismaking techniek wordt mede mogelijk gemaakt door








